
09.02 – Dzień Pizzy!!!
Z tej okazji mamy dla Was nową pizzę – Pizza Profanacja – z szynką cotto oraz – uwaga uwaga – z ananasem

Baza pizzy: mozzarella Fior di Latte / sos z pomidorów San Marzano / szynka Cotto / parmigiano reggiano D.O.P. (parmezan) / świeża bazylia / oliwa extra vergine
Pizza neapolitańska rządzi się dość rygorystycznym podejściem do tradycji wypieku i składników. Tradycyjna pizza neapolitańska nie przewiduje ananasa, ponieważ Włosi (zwłaszcza Neapolitańczycy) są bardzo przywiązani do klasycznych receptur, takich jak Margherita czy Marinara. Ananas to kontrowersyjny składnik w świecie pizzy – dla niektórych to smaczny dodatek, dla innych kulinarna profanacja.
Do Dnia Pizzy, który obchodzimy 9.02 chcieliśmy trochę odejść od tradycji, którą celebrujemy na co dzień. Dlatego tego dnia tradycję połączymy z profanacją – Ananasem. Łapiesz się już za głowę? Jak to, ale dlaczego? Szynka Cotto i ananas tworzą klasyczne połączenie „Hawajskie”, które ma swoich zwolenników. W wersji na cieście neapolitańskim smakuje bezbłędnie, dzięki doskonałej jakości ciasta i tradycyjnemu wypiekowi.
Podsumowując: ortodoksyjni miłośnicy pizzy neapolitańskiej mogą się oburzyć, ale – dlaczego nie?
Także korzystajcie w najbliższy weekend, bo takie połączenie smaków nie zostanie na długo w WOOD PIZZA.