Przygotowanie ciasta do pizzy neapolitańskiej to bardzo ważna, jak nie najważniejsza część rzemieślniczej pracy Pizzaiolo.
Do jego wyrobu używamy jedynie 4 składników: wody, soli, drożdży oraz mąki typu 00 – 5 Stagioni Napoletana. Proste prawda? hmmm nie do końca 🙂
Zdradzę Wam, że my dodajemy jeszcze jeden składnik. Myślę, że bez niego nasza pizza nie smakowałaby tak dobrze – serce do pizzy.
Jednak skupmy się na tym co istotne – nasze ciasto wyrabiamy w mieszalnicy, co najmniej 8 godzin przed podaniem pizzy, a potem rośnie, rośnie, rośnie…..
Przez noc leżakuje w pojemnikach, dzięki, którym ciasto nie wysycha, by z rana po otwarciu wieka poczuć delikatny zapach drożdży z wyrośniętego ciasta. Trudno go porównać do zapachu innego ciasta przygotowanego do wypieku.
Musisz mi uwierzyć na słowo, że jest niepowtarzalny.
🔥