Ciasto do pizzy neapolitańskiej

Przygotowanie ciasta do pizzy neapolitańskiej to bardzo ważna, jak nie najważniejsza część rzemieślniczej pracy Pizzaiolo.

Do jego wyrobu używamy jedynie 4 składników: wody, soli, drożdży oraz mąki typu 00 – 5 Stagioni Napoletana. Proste prawda? hmmm nie do końca 🙂

Zdradzę Wam, że my dodajemy jeszcze jeden składnik. Myślę, że bez niego nasza pizza nie smakowałaby tak dobrze – serce do pizzy.

Jednak skupmy się na tym co istotne – nasze ciasto wyrabiamy w mieszalnicy, co najmniej 8 godzin przed podaniem pizzy, a potem rośnie, rośnie, rośnie…..

Przez noc leżakuje w pojemnikach, dzięki, którym ciasto nie wysycha, by z rana po otwarciu wieka poczuć delikatny zapach drożdży z wyrośniętego ciasta. Trudno go porównać do zapachu innego ciasta przygotowanego do wypieku.

Musisz mi uwierzyć na słowo, że jest niepowtarzalny.

2 Komentarze

Dodaj komentarz